lördag 17 oktober 2009

Vindsröjning och aj vad bulor...

Pappas vind är tom och syrran har typ sju bulor och jag tre i våra träskallar. Det är inte riktigt full takhöjd, även om man är kort i rocken, speciellt inte under taknocken. Jag lyckade också tjonga huvudet i fönsterkarmen när jag stack ut skallen för att inte missa containern. Hallen är full av en massa skit som nu måste in på min proppfulla vind. När exet J och jag separerade så tog jag helt enkelt ett antal kartonger och hivade upp på farsans stora vind och där har de legat så bra så. Syrran vill av någon outgrundlig anledning inte alls ha min bråte så det var bara att ta hem den. Fast jag öppnade några kartonger och hittade bortglömda rariteter som flashiga dansdräkter, en sidenkimono, pappas gamla skinnpaj med raggarstuk och en massa annat kul. Kraxkompaniets kostymförråd får lite påfyllning tror jag. Kamrat Å får nog också en del att skicka till Estland. Känner inte att jag har så stor lust med trädgårdsloppis även om många föreslagit det.

Sedan kom jag till skolsakerna. Givetvis har hamstern Karlsson sparat varenda skolbok sedan ettan och det tog liksom aldrig slut. Nu är alla häften och anteckningsböcker förpassade till containern men böckerna sparade jag. Fick värsta Gardellkänslan när jag slog upp treans mattebok och fattade nada. Det var verkligen synd om oss på den tiden. Minns ni mängdläran? Det skulle vi ägna oss åt eftersom västvärlden, med jänkarna i spetsen hade ångest på grund av att ryssarna hann först ut i rymden Att de sedan hann först till månen berodde nog på mängdläran...

Nåja det är faktiskt sant. På 60- och 70-talen låg ryssarna före inom matematik och fysik vilket gav oss i väst hicka. Skoleleverna kunde för lite avancerad matematik och således fick vi börja ägna oss dess obegripligheter redan på lågstadiet. Jag har ett svagt minne av att farsan fick masa sig i väg på kvällskurs för att kunna hjälpa mig. Man räknade med en sorts tecken som var som parentestecken liggande, dom var som antingen en sur eller en glad mun. Jag hade nästan lyckts förtränga eländet även om Gardell påmint om det i en av sina shower, vi är nämligen lika gamla han och jag. För övrigt så räknade vi både multiplikation och division redan i tvåan och matten var betydligt mer avancerad. Kanske är det inte så konstigt att Sveriges elever inte kan lika mycket som tidigare Men jag misstänker att de gillar matten betydligt mer och de verkar ju klara sig väl i livet utan den obegripliga mängdläran i alla fall. Den försvann med den läroplan som kom 1980 och sen har en till kommit efter det. Men vem vet, får den galne Björklund fortsätta kanske ha återinför även mängdläran eftersom han i övrigt gärna vill vrida klockan tillbaka inom skolvärlden.

En dusch känns helt rätt nu, det kliar överallt och vindsdammet kryper i nacken. Urk.

2 kommentarer:

  1. Trädgårdsloppis? Vem skulle åka förbi hos dig, du bor ju liksom jag vid en återvändsgränd...det skulle vara när det är visning av grannhuset då;) Bättre idé är att knöka in dem på vinden och sen vara med på min loppis i augusti=) Propaganda...vem? jag? Det var du som skrev om rysk matematik;)
    Ha en bra lördagkväll=)

    SvaraRadera
  2. Det är ju jättelångt till din loppis. Nu har jag sorterat det mesta och föresten tror jag varken jag vill sälja eller nån vill köpa mina gamla skolböcker. Kläderna åker till kostymförrådet och till Åsa som har kontakter i Estland. Hoppas din kväll varit bra också.

    SvaraRadera