tisdag 14 september 2010

Valtider

Oj vilken knölig valrörelse detta är, inget känns lätt i år. Jag har nästan alltid varit klart vänstervriden av mig, oavsett om jag gillat partiledarna eller inte. Jag tycker att den "blå" människosynen som lyser igenom framförallt hos Björklund och Reinfeldt är fullständigt gräslig. Min stora favorit detta valår är Maria Wetterstrand eftersom hon är så himla duktig. Påläst, retoriskt duktig, klok och mänsklig. Dessutom kan hon erkänna att hon inte vet allt och att hon har kompromissat. Oj vad jag önskar att hon kunde bli sosse när hon är klar som språkrör. Hon kunde föra in nytänkande i kolosspartiet som faktiskt byggt upp det här landet. Mona kämpar på med det men verkar inte få till det alls. Då är väl frågan bara hur man ska välja på söndag.... jag kan ju alltid köra ole dole doff...nej då jag vet nog.

I Kumla är det värre. Här har sossarna styrt sen Kumla blev egen kommun på 40-talet. Jag känner dessutom styrande sossar privat (mer eller mindre väl). Det som känns tydligt är att de behöver nytt blod. Nya unga sossar som vågar stå upp och protestera även mot sina partipolare som faktiskt har fel då och då. Jag är ingen motståndare till vare sig Sjöpark eller badhus, inte alls, men det finns ett "litet" pedagogiskt problem och det är i hur man bemöter kritik och tar debatten. Där finns en del att lära av Maria Wetterstrand som sagt. Många, många säger att de förut röstat på socialdemokraterna i Kumla men inte tänker göra det i år. De anser att de behöver tvingas till samarbete eller till några år i oposition. Jag kan känna likadant men då inställer sig frågan; vad ska jag då rösta på? Miljöpartiet har allierat sig med Alliansen i Kumla så då återstår Vänsterpartiet och om den tanken funnits så övergavs den definitivt när Gudrun slutade. En röst på Alliansen är helt utesluten det skulle få mig att må dåligt i tid och evighet.

Elfte timmen är svt:s humorprogram och riktigt lysande. De driver hårt med alla partier och sätter fingret på all dubbelmoral och i kväll kom turen till "Nya" Moderaterna. Det är ju intressant att ett parti som sen 1900-talets början varit emot och i riksdagen röstat nej till alla välfärdsreformer som genomförst i allt från kvinnlig rösträtt till utökad semester nu säger sig vilja bevara denna välfärd och dessutom har mage att kalla sig det enda arbetarpartiet. De fick en stor eloge för århundrades reklamkupp och det erkännandet får man faktiskt ge dom. Dessutom kan jag då och då mitt i den taskiga människosynen se en skön laidback humor hos Freddan, han kan få det erkännandet också bara för att jag är så snäll.

2 kommentarer: