fredag 14 december 2012

Tror hela samhället har fått hybris...

Överdriven självuppfattning i politisk korrekthet eller nåt sånt. Folk upprörs över julkalendern nåt så till den milda grad att debatter om den förs i var och varannan TV soffa. Katoliker och spökrädda mammor sitter och  ojar sig över anden i glaset och allmän flirt med den ockulta världen. Vilken unge har inte lekt den leken? Åh det är ingen som för glaset.... jo men tjena, klart det är. SVT flörtar med andevärlden och det är farligt. Värst av alla hybrisstinna typer, var en kille på debatt i går som ansåg att skolan fick inte påverka barn i religiös inriktning och då ska inte SVT göra det heller. Man får väl hoppas de lägger ner helgmålsbönen direkt för nån unge kan ju råka titta på det av rent misstag. (Och det ska gudarna veta att vi inte får ge barnen minsta vink om religiositet men om nu ockultism kan anses religiöst får du själv avgöra, programledaren försökte få honom att erkänna att man måste tro på anden i glaset för att tycka så och han slingrade sig friskt).

Pepparkakshistorien i all ära, det var väl en stackars lärare som i sin iver att vara politiskt korrekt såg spöken i allt, men SVT har faktiskt startat sin hybrisvåg i politisk korrekthet, om än icke med julkalendern tack och lov. Den är för övrigt skitbra! Men SVT har börjat  dissekera det heligaste vi har i detta land, nämligen Kalle Ankas jul. Dockan som säger mamma ska bort för den råkar ha svart färg och en liten gubbe som åker på en vagn, för han är tydligen judisk? Måste tillstå att jag aldrig tänkt på någon av dessa som individer av vare sig ras eller tillhörande någon religion, utan som leksaker (jag fick lite ångest där över att skriva någon eftersom det borde vara något men....ja, ni fattar). Och ovanpå detta hybris Skolverkets som jag skrivit om förut. Säg den elev som efter en skolavslutning eller för all del ett adventsbesök i kyrkan blivit religiös? Eller den som överhuvudtaget minns vad prästen sagt. Men religiösa friskolor går bra.... nä du går jag snart igång igen, får återgå till det mer lättsamma hybristramset.

Åter till julkalendern alltså. Vi lever 2012 inte 1971!!! Då, det hemska året 1971 fick vi barn men för livet genom Broster Broster där Clare Wikholm och Carl-Gustav Lindstedt fick oss alla att bli vänsteraktivister. Det kan man kalla påverkan det, för om ni minns det, så var man då, till skillnad från nu TVUNGEN att se kalendern. Va då, tänker ni? Jo men det fanns ju inget annat! Jag frågade mina elever i dag om årets kalender och de tyckte alla att den var jättebra utom ett par som faktiskt inte tittade utan valde Hanna Montana istället ;). Det är själva poängen se, i dag MÅSTE man inte. Det finns massor av andra mer eller mindre skadliga program att se.

Visst, man kan bli upprörd för allt och inget, men vad är snälla spöken i en julkalender mot att barn svälter, dör i krig, ska genomlida julen med alkoholiserade föräldrar, blir utsatta för sexuella övergrepp eller misshandlade. Många ungar sitter dessutom uppe på söndagskvällarna och ser på Beck och DET är ju ett lysande och helt oskadligt barnprogram. Jo jag vet, föräldrarna. Just det, om 5-åringar bli rädda för kalendern så köp Teskedsgumman eller nån annan och visa ett avsnitt om dagen då eller titta på Molly Mus eller nåt. Föräldrarna bestämmer väl eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar