tisdag 4 december 2012

Kyla och vinter = problem

Det slår aldrig fel men det är bara att inse att jag aldrig blir kompis med vintern. Jag älskar julen och pyntet, allt glitter och att handla klappar och ge bort, men resten, blä.

Först var det gråtrist november, inte roligt alls men det var ändå plusgrader och det innebar skapligt låga elräkningar vilket man får vara tacksam över. Om man sedan repar revy och också börjar med föreställningar höjer det överlevnadsstatistiken till 100%.  Så står jag ut med den gråaste av månader.

Så kommer då snön och det blir vitt och vacker och lite ljusare. Det kan jag också överleva om det inte kommer metervis. Men så kommer den då, den förhatliga kylan och då sjunker överlevnadsinstinkten radikalt. Inte så att jag vill taga mig av häda men jag skulle gärna kapa ett plan söderut eller gräva ner mig under täcket till blåsipporna tittar fram (även om jag kunde sticka fram nyllet lite runt jul då).

För med kylan kommer problemen. Detta år är inget undantag.
1. Det är plötsligt som från ingenstans 15 minusgrader ute och jag inser att jag måste slå på elpannan, den stackars luftvärmepumpen går för hårt och det är knappa 16 grader inne.
2. Slår på pannan och kryper i säng, sur över vad det kommer att kosta men tänker att det ändå kommer vara varmt när jag vaknar.
3. Vaknar och inser att det är iskallt och något gått snett.
4. Får inget att funka, stänger av skiten och åker till jobbet med en motvillig och frusen bil.
5. Hem och vidtar luftning av panna, vattenpåfyllning och luftning av element - om man hittar den lilla nyckeln man behöver....
6. Letar igenom hela huset och får verktygslådor mm städade på kuppen och fryser inte lika mycket eftersom jag rör mig oavbrutet. Inser det lönlösa och lyckas låna nyckel av Tomas Borg, tack för det.
7. Får inte upp elementen med nyckeln, men får hjälp av Krille, men något är fel. Det kommer inte ut luft, det kommer ingen värme hur vi än gör.
8. Ger upp, klär på mig ännu mer kläder och sover.
9. Tholf får komma och konstaterar att cirkulationspumpen är väck, den byts men det har givetvis frusit på ett ställe.
10. Tar in kupévärmare för upptining av rör (detta kräver ommöblering av stor tung chiffonje) men det får gå.
11. Efter en stund går proppar en efter en men tjolahopp, röret har tinat upp och det börjar komma värme i elementen.
12. Sliter ur kupévärmeren och byter proppar.
13. Allt verkar fungera till jag ska laga mat, då går propparna igen.
14. Konstaterar att vid matlagning så måste pannan stängas av, för att så fort detta är klart så kan den slås på igen.

Tja detta är vinter för mig, hur har ni det?

Jag har gjort lite trevligheter också, som att ha kört bil full med kraxkompisar till Fjugesta (väglaget var inte det bästa men vi överlevde eftersom jag var lugn som en gammal ko på vägen). Vi har där lyssnat och sett fram emot sommarteater på Riseberga. Denna underbara plats på jorden. Bara tanken på sommar väcker också överlevnadslust.

I natt ska det visst snöa utav bara he....e, hurra, typ...;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar