tisdag 27 november 2012

Nu har det gått för långt!

Skolverket har nu gjort mig förbannad nu! Jag som är näst intill ateist och som kämpat för att ta bort sommarskolavslutningen i kyrkan vid en tidigare skola jag jobbat på. Skälen till det var att vi hade barn som inte fick delta och alla ska kunna delta på en avslutning, det är viktigt.

Men nu har det fan i mig gått väl långt. Om skolverket får hållas så blir de rena valpropagandan för rasistiska partier. För säger man, att barnen inte får besöka kristna kyrkor under första advent eller julavslutningar om det förekommer något som helst religiöst inslag, så ger man dessa idioter vatten på sin kvarn. Då säger de att man inte får sjunga nationalsången heller, vilket inte är sant. Att den och våra vanligaste psalmer ska läras ut står numera inskrivet i vår nya läroplan, Lgr 11. Men vi får inte sjunga psalmerna i kyrkan tydligen. Obegripligt!

Det är självklart att vi ska ha en allsidig religionsundervinsing i skolan. Vi ska lära barnen om alla värsldsreligioner och det gör vi. Definitivt jag, för jag älskar ämnet och "Gud" ska veta att jag kan mer om Islam än om Kristendom, nästan. Det är inte det som det hela handlar om. Sverige är sekulariserat men våra traditioner vilar på kristen grund och även om de flesta nu för tiden firar jul för att öka kommersialismen och för att hylla Tomten så ska väl barnen för bövelen veta varför vi egentligen firar jul. Eller ska de inte det? Jo det får vi naturligtvis undervisa om.

Skolverkets jurister skiljer nämligen på undervisning och utbildning förstår ni, och det är skillnad det? Vi får undervisa om kristendom inom religionsämnet men inte utbilda barnen i det.... Vad nu skillnaden är???
Men om jag begriper det hela korrekt så är det utbildning om man går till kyrkan på första advent eller har julavslutning i kyrkan om det är en präst med och man sjunger psalmer. "Den blomstertid" är tydligen undantagen eftersom det är en så stark tradition, men den passar ju sådär så här års, måste man säga.

Jag förstår inte vad som är så farligt med det. Visst det är ganska få av oss som går regelbundet i kyrkan men rätt många som aldrig sätter sin fot där annars, masar sig i väg på första advent, Lucia och Julotta för att det är en tradition och lite fint och mysigt. Själv blev jag både barndöpt och jag hade det "dåliga" omdömet att konfirmera mig och jag gick till kyrkan med skolan på första advent varje år och det hjälpte inte ett dugg. Ingen präst lyckade trots välsignelse och nattvarder göra mig nämnvärt religiös. Det bet väl inte på mig.

Jag tycker inte vi ska påverka barnen med något som helst religiöst, politiskt eller pracka på dem några åsikter alls (mer än ren humanism om mänskliga rättigheter och empati med våra medmänniskor). Men vi kan naturligtvis ta del av svenska traditioner och första advent är en sådan precis som Lucia. Lucia är undantaget i skolverkets religionsskräck. Då får vi tydligen sjunga vad vi och ungarna vill.

Nu brukar för all del inte vi gå till kyrkan på första advent men tidningarna och fb är fulla av detta och populistiska partier får vatten på sin kvarn. När ska vi sluta vara så himla rädda för att stöta oss med andra religioner? Jag har haft med mig muslimska barn till kyrkan utan problem och svenska till moskén i Vivalla. Jag knatar gärna i väg till en Synagoga och gärna under en gudstjänst om jag lyckades hitta någon.

Mest märkligt av allt är följande: samtidigt som skolverket säger detta om utbildning och undervisning så tillåter man konfessionella skolor i Sverige. Det finns både kristna, muslimska, judiska och rena sektskolor i detta land som fungerar med skolverkets välsignelse, där barnen inte har en chans att komma undan. Man tillåter Lundsberg och andra överklasskolor hållas med sin pennalism utan att stänga ner dem. Alltså fokusera på rätt saker.

Får jag inte min lärarlegitimation på grund av dessa åsikter så må det väl vara hänt då får jag väl göra något annat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar