lördag 7 november 2009

Mer svinis - smittorisken

Svinföljetången fortsätter. Den aktuella frågan är hur länge man smittar? Frk T ville gå på kalas i dag, ett sådant där det skulle badas bubbelpool och en massa annat kul. En kille i hennes klass har ett sådant varje år och ett fåtal tjejer blir bjudna, däribland den killrädda Frk T. Jag var högst tveksam för att inte säga skeptisk. Inte för att jag tror att hon smittar längre utan för att jag tycker hon behöver en dag till på sig att börja göra lite mer och då kanske en busigt kalas är väl magstarkt. Det blev inget kalas kan jag lugna oroade släktingar och vänner med. Jag kan meddela att jag alltid vinner viktiga bataljer med mitt barn (än så länge).

Åter till smittspridningen. Jag skrev om min kalasfajt på Facebook och en massa kommentarer kom såklart. De flesta hjälpsamma i argumentationen med Frk T. En länk påstod att flunsan smittar sju dagar samtidigt som den precis som sjukvårdsupplysningstanten sa att man ska vara feberfri i två dagar. Aha, motsägelsefullt! Om jag bara har feber i en dag då och är feberfri i två, smittar jag ändå i sju dagar????

Således bestämde jag mig för ett samtal till, till sjukvårdsupplysningen. Detta eftersom det finns en stor oro i Frk L:s familj också och vi brukar alltid träffas när hon är hos sin pappa. 25 minuter fick jag vänta i telefonkö men jag fick tydliga svar:
  • Man smittar som mest dagen innan man blir sjuk och då vet man inte om det.
  • Man ska vara feberfri och känna sig bra i två dagar innan man går till jobbet/skolan och då räknar man med att man inte smittar längre. Glöm det där med just sju dagar.
  • Hosta får man räkna med att göra länge och man kan inte stanna hemma pga hosta och snorighet (utan sjukdomskänsla) för då kan man bli hemma hela hösten.
  • Om man är paniskt rädd för smitta kan man inte gå ut eftersom massor av människor går runt och smittar utan att veta om det. Man kan undvika stora folksamlingar och hålla lite avstånd till människor. Inte ta i hand osv. Tvätta händerna såklart.
  • Man smittar inte andra för att man träffat någon som är sjuk om man inte själv har symptom. Det finns det inga belägg för (viss oro för sådant finns därför frågade jag).

Man kan gå in på http://www.1177.se/ för att få svar på sina frågor om man vill slippa telefonkö. Det här innebär att enda sättet att skydda sig är att vaccinera sig. Nu är visst vaccinet slut och man får finna sig i att vänta tills nytt kommer. Men jag kan trösta er med att influensan inte varit värre än någon annan rejäl förkylning. Två till tre dagar med hög feber, ont i kroppen och hosta. (Frk T var också dålig i magen en dag och det drabbar mest barn). Sen kan man vara mer eller mindre förkyld och också ha halsont.

Självklart blir man rädd när folk dör men de flesta som dött har haft någon mer allvarligt sjukdom som hjärtinfarkt, lunginflamation och sånt. Sen är det så, att procentuellt dör det fler av vanlig influensa men efersom så många fler människor får denna, så dör naturligtvis fler personer (det säljer också fler tidningar att skriva om saken). Visst är det otäckt och man blir rädd när ens barn har hög feber och bara sover. Även vanlig influensa är läskigt speciellt för gamla och svaga. Vid minsta problem med andningen eller om den sjuka blir okontaktbar ska man söka vård. Sen tror jag det är klokt att inte vara helt ensam om man blir sjuk. Någon orädd släkting eller vän får nog offra sig och titta till en lite. De flesa blir trots allt inte så sjuka och man kan inte vara så rädd att man blir handlingsförlamad. Är man det, kan man faktiskt inte ens gå vare sig till jobbet eller till ICA.

Jag känner mig utled på denna svinhistoria nu och i fortsättningen ska jag nog blogga om något annat annars tappar jag väl alla mina gulliga läsare. Nöff på er och smittfria kramar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar